Hop, het hele jaar rond
De vrucht van een jaar lang goede zorgen
Augustus is de ideale maand om te genieten van de hop in volle bloei. Je moet er wel snel bij zijn, want in september wordt hij al geoogst (“geplukt”). Hop is echter veel meer dan slechts enkele maanden een streling voor het publieke oog. Het is de vrucht van een jaar lang goede zorgen en noeste arbeid.
Herfst
In de herfst wordt alles op en rond het veld in gereedheid gebracht voor het nieuwe hopjaar. De hele infrastructuur krijgt een onderhoudsbeurt en we voeren herstellingen uit waar nodig.
Winter
In november - december snijden we de resterende onderste delen (= “bouten”) van de ranken af om plaats te maken op het veld voor een nieuw hopjaar.
In de winter houdt de hopplant een diepe winterslaap.
Vanaf februari - maart kunnen de hopscheuten geoogst worden. Deze delicatesse is slechts enkele weken per jaar te verkrijgen, wat ze zeer gegeerd maakt bij de chef-koks.
Lente
Nadat in maart de hopscheuten geoogst zijn, kunnen we de resten van het vorige jaar verwijderen en krijgt de nieuwe hop de kans om uit de grond te schieten.
In april bevestigen we de nieuwe ijzerdraadjes aan de stevigere langsdraden.
Een maand later is de hop gegroeid tot ongeveer 50 cm en kan hij (manueel) rond de “groeidraadjes” geleid worden. Dit gebeurt altijd in dezelfde richting, nl. met de zon mee. Nu begint hij aan zijn lange klim naar de top.
Zomer
Aan het begin van de zomer is het kleine hopplantje gegroeid tot een serieuze rank van ongeveer 7 meter lang.
De hop komt vanaf midden juli in bloei te staan.
De pluk
In september is het tijd voor de pluk. Wanneer de hop rijp is – dit verschilt van soort tot soort – gaat de boer opnieuw het veld op. De hopranken worden bovenaan en onderaan afgesneden, op een kar geladen en naar de boerderij gebracht. Daar bevestigen we de ranken één voor één handmatig aan de plukmachine, waar de hopbellen machinaal van de ranken worden geplukt. Ze worden “getrieerd” (overblijvende blaadjes en stengels worden verwijderd) en naar de ast vervoerd. Het restafval - de kale ranken en blaadjes – dient later als bemesting.
Verdelen en drogen
De hopbellen worden in de ast gelijkmatig verdeeld en gedroogd d.m.v. warme lucht. Het gelijkmatig verdelen van de hop gebeurt volledig geautomatiseerd. Bekijk hier een video van dit proces.
Als het vochtgehalte in de bellen gedaald is tot ongeveer 10% (dit wordt gecontroleerd met een vochtmeter), kan de hop rusten op kamertemperatuur. Daarna wordt hij in balen geperst en in de koelruimte gelegd. Van daaruit verdelen we de hop in kleinere verpakkingen voor de verkoop of voor verwerking tot pellets.
Bewaren
Hop bewaar je het beste bij 3°C. Zowel verse en geperste hop als de pellets gedijen het beste bij deze temperatuur.